Сэтгэл зүйн тусгаар тогтнол юунаас эхэлдэг вэ? - Отгонжаргал, Содномдаржаа (Historia Mongolarum, 2008)
Уг өгүүлэлдээ эх орноо хайрлах үзэл, тусгаар тогтнолын үнэ цэнийг ухамсарлах сэтгэл зүйн үндэс эх түүхээ үнэн мөнөөр нь мэдсэний үр дүнд бий болдогийг гаргаж тавихыг хичээв. Энэ үүднээс урвагч хэмээн нэрийг зүүсэн Дилав Хутагт маань Монгол орондоо эргэж очих нь бүү хэл Монгол хүнтэй уулзах эрхгүй явсан ч энэ хүн Монголдоо хэзээ ч гомдоогүй тусгаар тогтнолынхоо төлөө эцсийн амьсгал хураатлаа зүтгэсэнээр жишээ болгохыг хичээлээ. Монгол хүний эх оронч үзэл, сэтгэл зүйн тусгаар тогтнол юунаас эхэлдэг юм бол? The author tried to demonstrate that the sense of patriotism and he spiritual ground to realize the values of independence is developed as a result of knowing the true and original history of the Motherland Dilav Khutagt’s life was taken as an example to explain it. Although he was allegedly named a betrayer had no right to come back to his homeland-Mongolia and even to meet his countrymen he did never felt offended but till the very end of his life he made every effort to defend his country’s independence. Where start the patriotism and spiritual independence of Mongolia?