Монголчуудын “тэнгэр унших” эрдэм ухааны учир холбогдол - Чулуунбаатар, Лувсандоо (Historia Mongolarum, 2007)
Энэ өгүүлэлд монголчууд цаг улирлыг тэнгэрийн эрхэс, байгалийн элдэв үзэгдлээр шинжиж ахуй амьдралдаа тэдгээрийг онцгойлон анхаарч зохицож аж төрж ирснийг цөөн баримтанд тулгуурлан авч үзнэ. "Тэнгэр унших” эрдэм ухаан бол өнө эртнээс уг үндэстэй, асар их сургамжтай билээ. Өнөөгийн нөхцөлд ус цаг уурыг шинжих нь зөвхөн малчдад төдийгүй, хүн болгонд чухал ач холбогдолтой. Хүн байгаль хүйн холбоотой учраас байгаль ус цаг уурын өөрчлөлтөнд ахуй амьдралаа зохицуулахаас өөр арга зам байхгүй. This is one of the achievements of traditional lore. As the study of weather will be existing, it is necessary to enrich it by advanced viewpoint. The further research of this issue has a significant benefit.