Богд гэгээнтэн Орос улсаас хэдэн удаа тусламж хүссэн бэ? - Лонжид, Зоригт (Historia Mongolarum, 2007)
XXIII дүрийн Жибзундамба хутагт Монголын тусгаар тогтнолыг сэргээн тунхаглахын төлөө их үйлсэд чин санаа тавьж 1800-аад оны сүүлч ба 1911 онд Хаант Орос улсад өөрийн бие төлөөлөгчдийг томилон илгээсэн тухай болон 1920 онд Монгол Ардын Намын анхны долоон хүн ЗОУ-д тусламжийн хэргээр одоход тэрбээр ямар байр суурьтай байсныг түүхчид бүтээл туурвилдаа хэрхэн тусгасныг энэ өгүүлэлд тодруулахыг хичээлээ. In this paper, I tried to clarify that how the XXIII incarnation of Zhevzhundamba khutugtu’s great efforts in heroic act for the restoration of Mongolian independence; sent his trustworthy delegation to Russian Empire during the end of 1800s and in 1911, and his political position on the first seven people (delegation) of Mongolian People’s Party and their leaving to Soviet Russia for help in 1920 were described in some historians and scholars’ writings.