Чингис хааны байлдан дагуулалтанд монгол морины гүйцэтгэсэн үүрэг - Сэр-Од, Г. (Historia Mongolarum, 2006)
Нүүдлийн амьдралын хэв маяг давамгайлсан Монгол түмний итгэлт нөхөр бол хүлэг морь билээ. ХII-ХIII зууны талын монголчууд морин нуруун дээр төрж, морин нуруун дээр амьдарч, мөн морин нуруун дээр хорвоогийн мөнх бусыг үзүүлж байсан байсан амой. Морь бол Их Монгол улс байгуулагдах үйл явц, ер нь монголчуудын байлдан дагуулалд хамгийн онцгой үүргийг итгэлтэйгээр үзүүлж байснаар ахуй амьдрал, аян дайны үнэлж баршгүй хувь нэмэр оруулжээ.