Графын чухал оройг илрүүлэх хувьслын алгоритм - Gombojav, Gantulga; Purevdorj, Battsengel; Purevsuren, Dalaijargal (Mongolian Journal of Engineering and Applied Sciences, 2023)
Энэхүү судалгааны ажлаар сүлжээ (граф)-ний чухал оройн бодлого (ЧОБ) -ыг хувьслын алгоритм (evolutionary algorithm (EA))-аар бодох аргыг судална. ЧОБ нь сүлжээнээс хамгийн цөөн тооны оройг устган, үлдэгдэл сүлжээний хамгийн том холбоост бүрдлийн (ХТХБ) хэмжээг өгөгдсөн L параметрээс бага байлгах бодлого юм. Сүүлийн жилүүдэд хийгдэж буй өгөгдөлд суурилсан судалгаагаар байгаль, нийгэм дэх сүлжээ (систем) нь бүлэг бүтэц (community structure)-тэй гэдгийг тогтоогоод байна. Энэ ажилд сүлжээний бүлэг бүтцийн мэдээллийг ЧОБ-д ашиглах шинэ аргыг танилцууллаа. Тодруулбал, бүлэг бүтцийн мэдээллийг генийн дүрслэлээр (representation) ашиглах хувьслын алгоритмыг зохиомжлов. ЧОБ-д өргөн ашиглагддаг зургаан бодит сүлжээн дээр алгоритмын ажиллагааг туршиж, Greedy1, Greedy2, Genetic algorithm гэсэн гурван аргатай харьцуулан, дэвшүүлж буй алгоритмын гүйцэтгэлийг үнэллээ. Дэвшүүлж буй алгоритм том сүлжээн дээр 10-30 дахин богино хугацаанд, 2 өгөгдөл дээр давуу шийд гаргаж байгааг туршилтын үр дүн харуулав.