НИЙЛМЭЛ ДҮРСЭН ДЭЛГЭЦИЙН ГҮНИЙГ МАТРИЦАН ХААЛТ АШИГЛАЖ САЙЖРУУЛАХ НЬ - Yulian, Cao; Номин-Эрдэнэ, Д.; Ганбат, Б. (Mongolian Journal of Engineering and Applied Sciences, 2020)
Гурван хэмжээст (3D) дэлгэцийн нэг төрөл болох нийлмэл дүрсэн дэлгэцийн гүний хэмжээ нь бага буюу хэрэглэгчийн шаардлага хангахгүй байна. Тиймээс энэ судалгааны ажлаар гүний хэмжээг ихэсгэх шинэ арга танилцуулна. Гүнийг ихэсгэхийн тулд уламжлалт нийлмэл дүрсэн дэлгэцийн линз матрицтай ижил хэмжээтэй хаалтыг нэмж байрлуулсан. Сарниулагч дээр үүсэж байгаа дүрсийг ажиглаж гүний хэмжээ хэрхэн өөрчлөгдөж байгааг судалсан. Туршилтын үр дүнгээс харахад 3D дүрс нь төвөөсөө зах уруу жигд бөгөөд тод үүсэж байгаагаас дэвшүүлж буй шинэ арга нь гүний хэмжээг ихэсгэж байна. Зөвхөн хаалт байрлуулсан энэ арга нь хямд бөгөөд хялбар арга учир ирээдүйд өргөн ашиглах боломжтой