Программ хангамжийн статик загвараас зохиомжийн согогийг илрүүлэх нь - Battulga, Batnyam; Tsoodol, Lkhamrolom; Bold, Naranchimeg (Mongolian Journal of Engineering and Applied Sciences, 2023)
Программ хангамжийн бүтээгдэхүүн хурдацтай нэмэгдэж буй өнөө үед программ хангамжийн алдаа, согогийг аль болох эрт урьдчилан таамагласнаар төслийн нийт зардлыг бууруулж, төсөл амжилттай хэрэгжихэд чухал нөлөөтэй. Одоо байгаа программ хангамжийн согогийг урьдчилан таамаглах аргууд нь программ хангамжийн хөгжлийн амьдралын мөчлөгийн (SDLC) хэрэгжүүлэлтийн үе шат эсвэл шалгалтын үе шатанд байгаа эх код дээр тулгуурладаг. Энэ судалгааны ажилд SDLC-ийн зохиомжийн үе шатанд сэжигтэй классыг таамаглах зохиомжийн статик хэмжүүрт суурилсан машин сургалтын аргыг санал болгож байна. Тодруулбал, бид эхлээд жава эх код бүхий PROMISE өгөгдлийн багцаас урвуу инженерчлэлийн аргаар UML статик загвар гарган, түүнээс зохиомжийн статик хэмжүүр бүхий өгөгдлийн багц үүсгэж, сэжигтэй классыг машин сургалтын арга ашиглан таамаглах туршилтыг гүйцэтгэнэ. PROMISE өгөгдлийн багц дээрх туршилтын үр дүнгээс харахад бидний арга нь эх кодоос статик хэмжүүрт суурилсан хувилбараас дутахгүй үр дүн харуулж байгааг батлан харуулна.