ТОБИНЫ ТАТВАРЫГ МОНГОЛ УЛСАД НЭВТРҮҮЛЭХ БОЛОМЖ - Б.Энхмаа; Ч.Энхбаяр, (Journal of Business and Innovation (Бизнес & Инноваци), 2024)
Санхүүгийн зах зээл байнгын хөдөлгөөнтэй байдаг дэлхийд Тобины татвар нь эдийн засагчид, бодлого боловсруулагчид болон зах зээлд оролцогчдын дунд чухал ач холбогдолтой, маргаантай сэдэв байсаар байна. Үнэт цаасны арилжааны татварыг (цаашид STT) нэвтрүүлснээр эрсдэлтэй үнэт цаас багасах нөхцөлд ТОП-20 индекс болон хувьцааны борлуулалтын дүнгийн харилцан хамаарал, гадаад валютын арилжааны татварыг (цаашид CTT) нэвтрүүлснээр дамын наймаа багасаж, ханшийн хэлбэлзэл багасах нөхцөлд Bid-ask spread аргыг ашиглан нийт ханшийн хөдөлгөөн, худалдан авсан болон худалдсан валютын арилжааны дүнгийн харилцан хамаарлыг log-log загвар болон бусад харилцаа хамаарал тогтоох загваруудыг ашиглан тогтоож, нийт улсын төсөвт 2016-2023 онуудад цугларах боломжтой байсан дүнг тооцоолон гаргав.