Төсвийн зарлагын эдийн өсөлтөд үзүүлэх нөлөөлөл - А.Энхбат; Б.Солонго; Н.Ануужин, (Journal of Business and Innovation (Бизнес & Инноваци), 2024)
Энэхүү судалгааны ажлын хүрээнд Монгол Улсын төсвийн зарцуулалт эдийн засгийн өсөлтөд хэрхэн нөлөө үзүүлж буйг тооцохыг зорьсон. Уг судалгааны хүрээнд 2000-2022 оны жилийн панел тоон өгөгдөл дээр эмпирик шинжилгээг хийв. Судалгааны хамааран хувьсагчаар бодит ДНБ, үл хамааран хувьсагчаар урсгал зардал, хөрөнгийн зардал, эргэн төлөгдөх цэвэр зээл, инфляцийн хэмжээг сонгон авсан. Монгол Улсын эдийн засгийн өсөлтөд төсвийн урсгал зардал, болон хөрөнгийн зардал нь урт ба богино хугацаанд ямар нөлөө үзүүлж байгааг тогтоохын тулд ARDL-ECM загварыг ашиглан бөгөөд уг тооцоололын үр дүнд Монгол Улсын төсвийн зарцуулалтын хөрөнгийн зардал богино хугацаанд нь эдийн засгийн өсөлтөд сөргөөр нөлөөлж харин урсгал зардал эерэг нөлөө үзүүлж байгаа юм. Иймээс хөрөнгө оруулалтын зардлыг нэмэгдүүлж, нэмүү өртөг шингэсэн үйлдвэрлэлийг сайжруулж ажлын байр бий болгосноор хүмүүсийн орлого сайжирч урт хугацаандаа эдийн засгийн өсөлт ихсэнэ гэж таамаглаж байна.