МАНАЙ УЛСЫН КОМПАНИУДЫН ҮЙЛ АЖИЛЛАГААНЫ ГҮЙЦЭТГЭЛИЙГ ХЭМЖИЖ БУЙ ӨНӨӨГИЙН БАЙДАЛ - А.Еркеш, (Journal of Business and Innovation (Бизнес & Инноваци), 2023)
Монгол улсыг хамарсан томоохон судалгаануудын үр дүнгээр компаниудын инноваци, бүтээмж, ашигт ажиллагааны өнөөгийн байдалд хийсэн ерөнхий үнэлэлт, компаниуд өөрийнхөө үйл ажиллагааны гүйцэтгэлийг хэмжиж буй байдлыг судлан үзэж бизнесийн байгууллага нь үйл ажиллагааны гүйцэтгэлийг хэмжих шалгуур үзүүлэлтүүдийг зөв тодорхойлж, хэмжихгүй байгаа учраас түүнийг сайжруулж чадахгүй байна гэсэн дүгнэлтэнд хүрсэн. Иймд компаниуд үйл ажиллагааны гүйцэтгэлийг үнэлэхдээ Синк ба Туттлын 1989 онд тодорхойлсон гүйцэтгэлийг хэмжих 7 шалгуур үзүүлэлт, тэдгээрийн хоорондын уялдаа холбоо, компанийн нийгмийн хариуцлагын биелэлтийг хэмжих үзүүлэлтүүдийг цогц байдлаар тооцох нь ач холбогдолтой болохыг тодорхойлсон. Цаашдаа аж ахуйн нэгжийн үйл ажиллагааны гүйцэтгэлийг харуулах шалгуур үзүүлэлтүүдэд шинжилгээ хийж, дүгнэлт гаргах үлгэрчилсэн аргачлалыг нийтлэг жишгээр боловсруулах шаардлагатай байна. Нийтлэг аргачлалтай болсон үед компани бүр уг нийтлэг аргачлалд нийцүүлэн өөрийн үйл ажиллагааны онцлогт тохирсон гүйцэтгэлийг хэмжих системийг загварчилж, хөгжүүлэх боломжтой болно.