ТӨРИЙН АУДИТЫН БАЙГУУЛЛАГЫН ҮЙЛ АЖИЛЛАГАА, ҮР ДҮНГИЙН СУДАЛГАА - Д.Авирмэд, (Journal of Business and Innovation (Бизнес & Инноваци), 2023)
Монгол улсын Төрийн санхүүгийн хяналтын байгууллагын түүх 1922 онд Засгийн газрын дэргэд Хянан байцаах хэлтэс байгуулснаар эхэлжээ. Харин “Төрийн аудитын тухай” Монгол улсын хууль 2003 онд батлагдсан нь төрийн хяналтын тогтолцоог шинэ шатанд гаргах бодит алхам болсон гэж үздэг. Монгол улсын Төрийн аудитын байгууллагын үйл ажиллагаа өнөөдөр олон улсын нийтлэг хэв маягтай болсон хэдий ч сайжруулах, шийдвэрлэх асуудал багагүй байна. Тухайлбал, аудит зарим талаар төдийлөн үр дүнтэй байж чадахгүйгээс төсвийн хөрөнгийн зүй бус зарцуулах, аудитын үйл ажиллагааны үр дүн, үнэлэмжийг бууруулах зэрэг сөрөг үр дагавар үүсгэж байна.