ОРОН НУТГИЙН САНХҮҮГИЙН ХАРААТ БАЙДЛЫН ШИНЖИЛГЭЭ - Н.Батжаргал; Ч.Анхбаяр, (Journal of Business and Innovation (Бизнес & Инноваци), 2023)
Энэхүү судалгааны ажлаар орон нутгийн санхүүгийн хараат байдалд нөлөөлөгч хүчин зүйлийг тодорхойлох онолын загварыг томъёоллоо. Тус загвар нь сонгодог эдийн засгийн өсөлтийн онолд суурилсан ба Панел регрессийн хэлбэрт бичигдсэн. Загварын хязгаарлалтын хүрээнд нийт 9 үзүүлэлтийг тодорхойлсон. Загварын туршилтыг хийхдээ Монгол улсын 21 аймгийн 2012-2020 оны Панел тоон өгөгдлийг ашиглаж, эконометрикийн үнэлгээ хийсэн. Үнэлгээний үр дүнд орон нутгийн санхүүгийн хараат байдлыг бууруулахад хувь хүний орлого болон автотээврийн хэрэгслийн албан татварын орлогыг нэмэгдүүлэхээс илүү орон нутгийн төсвийн зардлыг танах нь нэн чухал байна.