МОНГОЛ УЛСЫН ГАРААНЫ КОМПАНИЙН САНХҮҮЖИЛТИЙН ЭРХ ЗҮЙН ОРЧНЫ СУДАЛГАА, ШИЙДВЭРЛЭХ АСУУДАЛ - Д.Батхуяг; П.Баянсан; Н.Сонинтамир; Ч.Энхбаяр; Д.Энх-Отгон; Д.Онолт; М.Бага-Өрнөлт; Д.Дамдинбаяр, (Journal of Business and Innovation (Бизнес & Инноваци), 2023)
Олон улсад, ялангуяа хөгжиж буй улсад гарааны компани ба гарааны бизнес эрхлэгчдийг дэмжих эрх зүйн тохиромжтой орчин бүрдүүлэх нь чухал асуудал хэвээр байна. Хөгжиж буй орны хувьд Монгол Улс гарааны санхүүжилтэд ээлтэй орчин бүрдүүлэхэд чиглэсэн орчин үеийн эрх зүйн чиг хандлагыг нэвтрүүлэх шаардлагатай. Санхүүжилт авах боломж хязгаарлагдмал байдаг нь гарааны бизнесийн өсөлтөд учирдаг гол саадын нэг болдог. Энэ ажлын зорилго нь Монгол Улсын гарааны санхүүжилтийн эрх зүйн орчин, бодлоготой холбоотой тулгамдсан асуудлыг тодорхойлохын тулд холбогдох хууль, тогтоомж, бодлогын баримт бичгүүдийг судалж, гарааны бизнест тулгамдсан санхүүжилтийн асуудлыг судлав. Эцэст нь дотоодын нөхцөл болон сонгон судалсан олон улсын байдлыг харьцуулан дүгнэж, шилдэг туршлагыг нэвтрүүлэх, гарааны санхүүжилтийн эрх зүйн зохицуулалтад өөрчлөлт оруулах санал дэвшүүлсэн.