ХҮЛЭМЖИЙН ХИЙН ЯЛГАРАЛ БА ЭДИЙН ЗАСГИЙН ӨСӨЛТ ХООРОНДЫН ХАМААРЛЫН ШИНЖИЛГЭЭ - H.Номин-Эрдэнэ; Ч.Анхбаяр (Journal of Business and Innovation (Бизнес & Инноваци), 2024)
Энэхүү судалгааны ажлаар хүлэмжийн хийн ялгарал ба эдийн засгийн өсөлт хооронд байгаль орчны Кузнецын муруйн таамаглал биелэх эсэхийг өөрийн орны хувьд шалгасан. Үүний тулд бид хүлэмжийн хийн ялгаралтанд үзүүлэх нөлөөг шалгахдаа нэг хүнд ногдох орлого, худалдааны нээлттэй байдал, байгалийн баялаг, сэргээгдэх эрчим хүчний хэрэглээ болон санхүүгийн хөгжлийн үзүүлэлтүүдийг ашигласан. Эдгээр үзүүлэлтүүдийн авч үзэх тоон өгөгдөл 1990-2023 оныг хамарна. Бид Кузнецын муруйн таамаглалыг батлахдаа хамгийн бага квадратын аргыг ашигласан. Судалгааны үр дүнд манай орны хувьд Кузнецын муруйн таамаглалыг үгүйсгэж байна.