БИЗНЕСИЙН НЭГДЭЛ (ГРУПП КОМПАНИ)-ИЙН ОРЛОГЫН ТАТВАРЫН БҮРТГЭЛ, ТАЙЛАГНАЛЫГ БОЛОВСРОНГУЙ БОЛГОХ АРГА ЗҮЙН ЗАРИМ АСУУДАЛ - Д.Нямаа; Х.Минжин (Journal of Business and Innovation (Бизнес & Инноваци), 2023)
Нэгтгэсэн санхүүгийн тайлангийн зорилго нь тусдаа бие даан үйл ажиллагаа явуулдаг харилцан хамаарал бүхий толгой, охин компаниудаас бүрдсэн бизнесийн нэгдэл (групп)-ийн санхүүгийн байдал, нэгтгэсэн үр дүн, мөнгөн гүйлгээг нэг аж ахуйн нэгж шигээр толилуулж тайлагнах явдал байдаг. Энэхүү өгүүлэлд нэгтгэсэн орлогын албан татварын тайлан бэлтгэх хэрэгцээ шаардлага, групп компанийн орлогын татварын тайлагналын өнөөгийн байдал болон нэгтгэсэн орлогын албан татварын тайлан бэлтгэх арга зүйн асуудлыг тухайлан судалж, олон улсын хандлагын дагуу Монгол улсад мөрдөж буй хууль, журамд нийцүүлэн үндэсний групп компанийн нэгтгэсэн орлогын татварын тайланг бэлтгэх оролдлого хийж, группын нэгтгэсэн орлогын татварын тайлагналыг боловсронгуй болгон сайжруулах талаар дүгнэлт өгөхийг зорьсон болно.