УУЛ УУРХАЙН ЧАНАРГҮЙ ЗЭЭЛИЙН ЧИГ ХАНДЛАГЫГ ТОДОРХОЙЛОХ БОЛОМЖ - Ц.Халиун; С.Ууганбаяр (Journal of Business and Innovation (Бизнес & Инноваци), 2023)
Энэхүү судалгааны ажлаараа манай улсын эдийн засаг дахь уул уурхайн салбарын оролцоог судалж, уул уурхайн салбарын чанаргүй зээлийн ангилал шилжих магадлалыг тодорхойлж, уг салбарын чанаргүй зээлд нөлөөлөгч макро болон бусад хүчин зүйлсийг үнэлэх, цаашдын хандлагыг таамаглан тодорхойлохыг зорьсон. Судалгааны эхний хэсэгт уул уурхайн салбарын зээлийн ангилал шилжих магадлалыг марковын шилжих магадлалыг ашиглан гаргасан ба үр дүнд нь уул уурхайн салбарын чанаргүй зээлийн хувь хэмжээ дараагийн улиралд өснө гэж таамаглагдсан. Судалгааны хоёрдугаар хэсэгт уул уурхайн чанаргүй зээлд нөлөөлөгч макро хүчин зүйлсийг VAR загвар ашиглан үнэлсэн ба инфляци, зэсийн болон экспортын хэмжээ нь чанаргүй зээлийн түвшинд ач холбогдолтой гэж гарсан ба инфляцийн өсөлт нь тус салбарын чанаргүй зээлийг өсгөдөг харин зэсийн үнэ болон экспортын өсөлт нь тус салбарын чанаргүй зээлийг бууруулдаг гэсэн үр дүнд хүрсэн.